İNTERNET VE SOSYAL MEDYA KULLANIMI

İNTERNET VE SOSYAL MEDYA KULLANIMI

ÇOCUKLARDA İNTERNET VE SOSYAL MEDYA KULLANIMI NASIL OLMALI?

15.02.2024 475

Son yıllarda teknoloji hayatımızda çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Televizyon, akıllı cep telefonları, bilgisayar, tabletler… Hayatımızı aslında kolaylaştırırken aynı zamanda zamanımızın birçoğunu da almaktadırlar. Önceleri sadece televizyonken hayatımız, şimdilerde diğer teknolojik aletler de hayatımızı çevirmiş durumdadır.Öğrencilerin telefonla, tabletle geçirdikleri zamanlar bazen uyku zamanlarından bile fazla olmaktadır. Hal böyle olunca kişiler bu durumdan olumsuz etkilenmektedir, bağımlılık riski artmaktadır. Hayatımızdan teknolojiyi tamamen çıkartmak mümkün değildir. Bilinçli ve verimli kullanarak teknolojinin olumsuz etkilerini hayatımızdan, özellikle çocuklarımızın hayatından çıkartabiliriz. Çocuklarda internet kullanımında önemli olan neyle ne kadar vakit geçirdikleridir. Bu anlamda çocukların takibi önemlidir. Özellikle çocukların hangi sitelerde zaman geçirdiği takip edilmelidir. Bu yol baskı yaparak, dedektiflik şeklinde değil, karşılıklı olumlu iletişim kanalıyla yapılmalıdır.

Sosyal medyanın yaklaşık 27 yıllık tarihi vardır. Dünyada sosyal medya kullanımında ülkeler arasında üst sırada yer almaktayız. Yaş dağılımı göz önüne alındığında 13-29 yaş aralığının yoğun kullanım gösterdiği görülmektedir. Bu durumun olumlu olduğu kadar olumsuz yanları da mevcuttur. Gençler genelde arkadaşları ile iletişime girmek için, içerik paylaşımlarında bulunmak için, bilgiye kısa yoldan ulaşmak için bu araçları tercih etmektedirler.

Sosyal medyanın olumsuz etkilerinden bazıları; bağımlı olma, zihinsel olarak olumsuz etkilenme, popüler kültüre bağımlı olma ve ayak uydurma yarışına girme, zaman kaybı vb. gibidir. Bunların önüne geçmek için bilinçli ve yeterli kadar zaman geçirmek önemlidir.

Bu anlamda ebeveynlere tavsiyeler:

1. Her şeyden önce çocuğunuzla iyi bir iletişim içinde olunuz

2. Çocuğunuzun internete girdiği bilgisayarın çocuğun odasında olmamasına, evinizin ortak kullanım alanı içinde olmasına dikkat ediniz.

3. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da ebeveyn olarak çocuklarınıza iyi birer örnek olunuz. Bilinçli ve Güvenli internet kullanım kurallarını öğreniniz ve uygulayınız.

4. Çocuğunuzun internet kullanımını sık denetleyiniz. Hangi sitelere girdiği, hangi sohbet ortamlarında bulunduğu konusunda fikir sahibi olunuz.

5. İzin alınmadan internet üzerinde tanışılan bir kişi ile yüz yüze görüşme yapılmayacağını çocuğunuza anlatınız.

6. Çocuğunuza, internet ortamında yeni tanışılan kişilerin her zaman kendileri ile ilgili doğru bilgiler vermeyebileceği, kimlikleri ve yaşlarıyla ilgili yanıltıcı bilgiler verebileceği gerçeğini anlatınız.

 

Teknoloji ile İlişkiniz Nasıl Olmalı?

Spora ve hobilere vakit ayırın. Bilgisayarınızla sırdaş olmayın. Ailenizle daha fazla vakit geçirin. Mutlaka zaman sınırlaması koyun. Kitap okumaya kesinlikle vakit ayırın. Öğrenmeye ve ödevlerinize vakit  ayırın. Dışarıda oyuna ve dinlenmeye vakit ayırın. Doğayla vakit geçirmenin rahatlatıcı etkilerinden yararlanın. Telefon yanınızda olmadan da dışarı çıkabileceğinizi unutmayın.

Teknoloji Bağımlısı Olmamak İçin:

Program yap!

Başka alternatifler oluştur!

Spor yap!

Zaman sınırlaması koy!

Dışarı çık!

Gerektiğinde yardım al!

Kaynak: www.tbm.org.tr http://img.eba.gov.tr/924/77e/c4a/4b0/6af/f94/cca/a2d/7bb/6b3/1c4/568/ad1/c8c/001/9247 7ec4a4b06aff94ccaa2d7bb6b31c4568ad1c8c001.pptx?name=C3A7ocuk20ve20g enC3A7lerde20sosyal20medya20kullanC4B1mC4B1nC4B1n 20etkileri.pptx